Broeltorens
In oorlogstijd zijn de bruggen altijd een mikpunt. De Leiebrug en de brug aan de Broeltorens kregen al in 1940 de volle laag. Ze werden vervangen door noodbruggen.
Na de bombardementen volgde begin september 1944 de bevrijding. De eerste jeep met Engelse soldaten reed Kortrijk binnen op 4 september, maar er werd nog weerstand geboden in de buurt van de Broeltorens. Bij een beschieting verloren daar nog 8 verzetslieden het leven. Ter herinnering aan deze laatste dodelijke schermutseling hangen er 2 gedenkplaten vlakbij de zuidelijke Broeltoren en kreeg deze zijde van de Leie de naam Verzetskaai.
Bomber Harris
De man die de leiding had over de geallieerde luchtaanvallen tijdens WO II was de Brit Arthur Harris (1892-1984), bijgenaamd Bomber Harris. Hij was een veteraan van de Eerste Wereldoorlog en vocht in Zuid-Afrika, Namibië, Frankrijk, Brits-Indië en het Midden-Oosten.
Vanaf 1942 dreef hij het aantal bommenwerpers fel op. Het meest beruchte bommentapijt onder zijn bevel was dat in de nacht van 13 februari 1945 op de Duitse stad Dresden.
Een vuurstorm aangericht door 750 viiegtuigen kostte toen aan minstens 250.000 mensen het leven.