👋 De informatie op deze kaart is misschien niet meer up-to-date.
WO IIDe plekken die het hardst werden getroffen (2,5km)
👋 De informatie op deze kaart is misschien niet meer up-to-date.
WO IIDe plekken die het hardst werden getroffen (2,5km)
Cinéma Royal
Na de film moest iedereen zich naar de uitgang begeven en kalm blijven. De buitendeur bleef gesloten tot na de luchtaanval. De bioscoop had geen kelder om te schuilen.
Café 't Katje
De ravage op de hoek van de Leiestraat met de Onze-Lieve-Vrouwestraat was enorm na het bombardement van zondag 26 maart 1944. Verschillende huizen vielen als dominostenen tegen elkaar en stortten in.
Sarma
In de Leiestraat 22-24 verwoestte een bominslag de Sarma, het eerste warenhuis in Kortrijk. In totaal vernielde het bombardement van 26 maart 1944 zeventien huizen in deze straat.
't Fonteintje
Een mooie trapgevel en ankers die het bouwjaar 1661 aanduiden. Wist je dat hier in de kelders ooit effectief een waterbron aanwezig was?
Broeltorens
In oorlogstijd zijn de bruggen altijd een mikpunt. De Leiebrug en de brug aan de Broeltorens kregen al in 1940 de volle laag. Ze werden vervangen door noodbruggen.
Berg van Barmhartigheid
De schrik sloeg hem om het hart toen de 21-jarige Honoré Verschoore op 21 juli 1944 ’s nachts de eerste bommen op Kortrijk hoorde inslaan. Hij zat gevangen in de Berg van Barmhartigheid.
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Tijdens het bombardement van 21 juli 1944 werd vooral de noordzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zwaar toegetakeld. Ook de Gravenkapel liep schade op.
Konventstraat
Je merkt het al in de bocht die de Onze-Lieve-Vrouwestraat maakt ter hoogte van de Konventstraat. Dit zijn allemaal nieuwe panden. In 1944 was de schade hier enorm.
Postgebouw
Van het in 1906 ingehuldigde neogotische postgebouw aan de Graanmarkt bleef na het bombardement van 21 juli 1944 enkel nog de torenspits overeind.
De Grote Hallen
‘De Grote Hallen, het pronkstuk van Kortrijk, zijn een knapperende vuurzee’, meldt een brandweercommandant.
Banque de Courtrai et de la Flandre Occidentale
‘Gij stondt gereed voor den Strijd, verzamelt eenige mannen rondom U, stichtet een deel van de ondergrondsche beweging en gaaft u ten beste.’
Station
1944 was voor Kortrijk een rampjaar. Duizenden tonnen bommen kwamen neer op de stad met de bedoeling de Duitse doorvoer te dwarsbomen.
Stadsgevangenis
De enge ruimtes vertienvoudigden de kracht van de luchtverplaatsing. Het was een nachtmerrie voor de gevangenen.
Nieuw Kwartier
Standbeeld verhuisd
Sint-Michielskerk
De residentie van de paters jezuieten is een ruïne, de kerk een gloeiende toorts. Eeuwenoud beeldje blijft gespaard.
👋 De informatie op deze kaart is misschien niet meer up-to-date.
WO II
Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Kortrijk in WO II opnieuw een belangrijke logistieke functie. De nabijheid van de luchthaven van Wevelgem en het rangeerstation maakten van Kortrijk een geliefkoosd doelwit voor bombardementen.
Tussen 23 en 28 mei 1940 lieten al meteen 90 mensen het leven door Duitse bommen. De bomkapel aan het Rotershof in de SintElooisdreef is daar nog een stille getuige van. Maar het ergste moest nog komen.
De geallieerden bombardeerden systematisch de aanvoerlijnen van de Duitsers. Helaas waren hier vooral burgers het slachtoffer van. Een eerste groot bombardement vond plaats in 1943. Er vielen in Kortrijk 56 doden en meer dan 100 gewonden te betreuren. De zwaarste raids kwamen eraan in 1944. In totaal overleden 430 mensen, onder wie 250 bij het grote bombardement van 26 maart 1944. Er werden 1850 gebouwen vernield waaronder de Grote Hallen, de Sint-Michielskerk, de post en het stationsgebouw. Zo kreeg de stad na de oorlog een totaal ander uitzicht.
De Broeltorens en de omgeving van het Begijnhof bleven gelukkig wel grotendeels gespaard.
Kortrijkzanen getuigen over WO II
Bronvermelding
Kortrijk in het vizier - WO II - 1944 - Stad in puin (Stadsmarketing & Toerisme Kortrijk, mei 2019)